Szukaj

poniedziałek, 10 listopada 2014

Czyszczenie siodła i ogłowia

Jeśli nie mamy na czym położyć siodła to możemy ustawić sobie dwa krzesła stykające się oparciem na plecy,a na samą górę położyć sprzęt. 

Na zdjęciach siodło ujeżdżeniowe.

Co jest nam potrzebne? 
MÓJ SPRZĘT:

-wazelina
-ircha
-ściereczki
-Belvoir Step 1 spray C&D&M
-Belvoir Step 2 spray C&D&M
-Veredus Curium Balsam
-gąbki
-miseczka z ciepłą wodą

JAK CZYŚCIĆ? 

1. Najpierw odpinamy puśliska :

Musimy odblokować zaczep,a następnie wyjąć puślisko:


2. Gąbkę moczymy w ciepłej wodzie, później ją wyżymamy i wycieramy siodło z kurzu. 

3. Po oschnięciu siodła stosujemy Belvoir Step 1 spray C&D&M, rozpryskujemy go po całej pierwszej powierzchni (siedzisko i tybinki). 

4. Wcieramy inną gąbką mydełko kolistymi ruchami w skórę


5. Po wyschnięciu zajmujemy się drugą warstwą,czyli skórą pod tybinką


6. Po wyschnięciu zabieramy się za warstwę, przy której mamy przystuły 


7. Jak czyścić przystuły,puśliska i paski od ogłowia?
- pryskamy gąbkę preparatem
-kładziemy początek paska na gąbce prostopadle


- następnie zaciskamy gąbkę na pasku i przesuwamy ją do końca


Strzemiona oczywiście ściągamy z puślisk:




8. Po wyschnięciu delikatnie kładziemy siodło " do góry nogami".
- wycieramy wilgotną gąbką kurz,czekamy do osuszenia i nakładamy preparat.


9. Od początku wszystko powtarzamy tylko z Veredus Curium Balsam (bardzo ładnie nawilżający)




10. Metalowe części przy siodle/popregu/ogłowiu (OPRÓCZ WĘDZIDŁA!) smarujemy wazeliną,wycieramy ściereczką a polerujemy irchą. 

11. Ogłowie rozkładamy na części : 

- wędzidło myjemy w ciepłej wodzie, BEZ ŻADNYCH PŁYNÓW

12. Metalowe strzemiona: 
-wyjmujemy wkładki (jeśli są białe możecie je włożyć do miski z wodą gazowaną i 1 saszetką sody oczyszczonej) 

-Metalową część strzemienia wkładamy do miski z pepsi czy coca-colą 
Po wyciągnięciu i wysuszeniu polerujemy irchą. 


CO JAKI CZAS CZYŚCIĆ? 

- przed zawodami
- 2 razy w miesiącu 
- na co dzień można przecierać od kurzu i stosować Belvoir Step 2 spray C&D&M







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz